Wat is Insomnia?
Insomnia is slapeloosheid. Het staat letterlijk voor ‘geen slaap’ en betekent in de praktijk dat je vaak en langdurig last hebt van het feit dat je:
A: niet doorslaapt tijdens de nacht, of
B: maar niet in slaap valt als je naar bed gaat.
Het is een chronische slaapstoornis waar ruim 7% van de Nederlanders last van heeft. Stel je de vraag iets breder, dan heeft bijna 1 op de 3 mensen in ons land last van slaapproblemen.
Volwassenen horen minimaal 7 tot 9 uur te slapen per nacht
Maar hoe kan dat nou, dat je niet kunt slapen ?
De oorzaken van insomnia, dat niet kunnen slapen, kunnen heel divers zijn. Stress is de meest voor de hand liggende. Omdat je je zorgen maakt, of piekert, reageert je lichaam door stresshormonen aan te maken. Of is een tekort aan GABA de oorzaak? Daardoor springen zowel je lichaam als geest in de opperste staat van paraatheid en daarin is het uitgesloten dat je in slaap valt. Als je je vervolgens dáárover zorgen gaat maken, of gefrustreerd raakt, dan kom je in een cirkeltje terecht waar je moeilijk uit komt. Lees hier alle feiten en fabels over slecht slapen.
Medische oorzaak van insomnia
Soms is een medische aandoening de oorzaak van het niet kunnen slapen. Je hebt bijvoorbeeld pijn, of spiertrekkingen. Artrose (wat eigenlijk te weinig water en vernieuwing van het gewricht betekent) kan ervoor zorgen dat je gauw last krijgt van pijntjes als je iets langer in één houding ligt, waardoor je ’s nachts wel 5 keer wakker wordt.
Psychologische oorzaak van slecht slapen
Slapeloosheid kan ook een psychologische oorzaak hebben. Een depressie leidt vaak tot slaapproblemen. Maar pas op, het kan ook andersom werken. Als je slecht slaapt en je hele systeem raakt uit balans, kan dat ook een depressie veroorzaken of verergeren, zeker als je daar al erfelijke aanleg voor hebt. Slecht slapen hoeft geen mindset-dingetje te zijn.
Verschil slaapapneu
Vaak wordt ook direct verwezen naar een slaapapneu, als je slecht slaapt. In dit geval stop je tijdens het slapen (kort) met ademen, waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt én daarnaast slecht of minder diep slaapt. Sommige mensen merken dit doordat ze vaak wakker worden. Anderen merken niks, maar hebben ’s ochtends vaak hoofdpijn en voelen zich nooit uitgerust.
Niet kunnen slapen kan verschillende oorzaken hebben en ook diverse gevolgen.
Is slecht slapen slecht?
Slecht slapen is pas een issue als je het als een probleem ervaart. Zo lijkt het. Want zodra je erover praat, blijken zó ontzettend veel mensen er last van te hebben. ‘Gaat wel weer over”, hoor je dan. ‘Of neem een borrel’. Of jonge ouders roepen dat zij het al járen hebben. ‘Komt wel weer goed’.
En dat is dus niet zo.
Insomnia levert een waslijst aan nieuwe problemen op:
– Vermoeid, verward, verminderde reactiesnelheid dus minder scherp in het verkeer.
– Toch in slaap vallen gedurende de dag, ook al is het maar een paar seconden. Levensgevaarlijk!
– Slecht humeur, geprikkeld en kortaf.
– Onhandige acties door verminderde motoriek.
– Verzwakking van het immuunsysteem wegens onvoldoende hersteltijd.
– Verhoogde ontstekingswaarden in je bloed.
– Slecht onthouden op zowel kort geheugen als werkgeheugen, dus concentratieproblemen.
Insomnia is ook op lange termijn een vervelend gegeven
Door al die kleine verzwakkingen, het feit dat je lichaam onvoldoende hersteltijd krijgt en verschillende systemen niet op volle toeren kunnen draaien, kan ook op de lange termijn minder goed voor je uitwerken. We noemden depressie al, maar ook nieuwe signalen als diabetes en hart- en vaatziekten komen steeds vaker bij meer mensen voor. Artritis heeft te maken met het vernieuwen van je bindweefsel en heeft dus te lijden als je door slecht slapen, minder kan vernieuwen. Je huid kan sneller verouderen. Doordat je stofwisseling niet optimaal werkt en een bijzonder signaal geeft, kan overgewicht een gevolg worden van slecht slapen, zelfs als je heel weinig eet.
Oplossing: snel ingrijpen bij slecht slapen
Slaap je moeilijk of slecht in of ben je meer dan 1 keer per nacht wakker? Wacht dan niet totdat al je systemen zo diep ontregeld zijn dat je nauwelijks nog kunt bepalen welk signaal er nu eerst was. Moeilijk of niet slapen kán tijdelijk zijn, maar wordt vaak onderschat door mensen. Ze denken dat het hoogstens af en toe voorkomt. Maar houd maar eens 14 dagen een dagboek bij en turf eerlijk aan of je de hele nacht aan één stuk hebt doorgeslapen.
Mensen hebben vaak wel een verklaring voor hun wakker zijnde pieker-nachten. Maar het feit dat je de oorzaak denkt te herkennen, wil nog niet zeggen dat je de oplossing al te pakken hebt. Hoe langer je de situatie laat voortduren – in de hoop dat het zichzelf wel oplost, want je hebt al zoveel aan je hoofd – des te groter kan de verstoring van je balans worden en des te meer moeite zal je lichaam hebben om zichzelf te herstellen…. Zeker als je door de situatie steeds weer in herhaling valt.
Ritme en balans tegen slapeloosheid
Wat je kunt doen tegen slapeloosheid, is vaak wel algemeen bekend. We geven je hier het rijtje. Maar lees vooral ook even door naar wat je echt kunt ondernemen om er vat op te krijgen:
1. Vermijd beeldschermen en blauw licht in de avond.
2. Eet niet meer vlak voordat je gaat slapen. Vermijd veel suiker en koolhydraten.
3. Drink na 15 uur geen koffie meer en liever ook geen zwarte thee.
4. Houd een vast tijdstip voor 23 uur aan om naar bed te gaan.
5. Neem geen alcohol als slaapmutsje, dat kan je júist onrustig maken.
6. Slaap in een koele en goed geventileerde slaapkamer.
7. Geef je hersens rust door te lezen. Stop bijtijds met het kijken naar spannende series of gamen.
8. Sport niet tot laat in de ’avond, maar ontspan rustig door te mediteren, wandelen of naar rustige muziek te luisteren.
Wat echt helpt tegen slapeloosheid
Los van de geijkte adviezen zoals hierboven, of slaapmedicatie via de huisarts, is er nog een manier voor het beïnvloeden van dat wat we slapeloosheid of insomnia noemen. Steeds meer mensen komen in aanraking met die methode en steeds meer mensen merken dat het signaal van slapeloosheid kan verdwijnen met deze onzichtbare hulpbron. Waar hebben we het dan over? Helende frequenties en onhoorbare muziek genaamd “PEMF”. Het dragen van een ingenieus “device” met frequenties die je lichaam en je cellen verstaan om terug te komen in een natuurlijk biologisch ritme.
Is dat niet wat overdreven?
Ja, dat kan overdreven lijken. Toch weten steeds meer mensen dat de huidige snelle maatschappij in combinatie met alle prikkels van buitenaf en de elektromagnetische ruis toch echt ‘too much’ zijn voor je lichaam. Zeker als je ook al te maken hebt met andere chronische signalen die niet te verstaan zijn. Of als je je leven op topsnelheid leeft omdat je nu eenmaal in die levensfase zit. Dat moet ook kunnen! Maar: dan heb je wel te zórgen voor het hervinden van de harmonie in je lichaam. Zelfzorg dus. Dat kan door op tijd te ontspannen, de natuur in te gaan, je te verbinden met “helende” mensen, tijd te nemen om te niksen. En het kan ook iets sneller. Intenser. Door je lichaam de hele dag op de achtergrond te trakteren op dezelfde rustige frequenties uit de natuur en het universum, waarmee jouw lichaam sneller zijn eigen balans terugvindt. Een natuurlijk biologisch ritme.
Dat noemen we een circadiaans ritme
In het circadiaans ritme is je lichaam op verschillende niveaus bezig om elk etmaal te zorgen dat alle 400 quadriljoen chemische reacties plaats kunnen vinden in 1 van de 70 biljoen cellen die je lichaam rijk is. Het zorgt ervoor dat de spijsvertering in jou goed verloopt, dat je wakker wordt, dat je inslaapt, dat je de REM-slaap aantikt, dat je hoofd zich leegmaakt, dat je je kunt concentreren en dat je zin krijgt om te bewegen, en daarna weer herstelt. De indianen, Egyptenaren, Inca’s en andere oude volken kenden dat ritme van nature. De Traditionele Chinese Geneeskunde werkt ermee. Eigenlijk draait de hele aarde en ons hele universum vanuit het circadiaans ritme.
“MiCellF stuurt frequenties als stroompjes fijne muzieknoten die jouw ziel binnen dartelen en je lichaam gerust stellen. Frequenties die je lichaam en je cellen verstaan om terug in het biologische ritme te komen”
PEMF = circadiaans ritme
PEMF-therapie is een moderne nabootsing van dat natuurlijke biologische ritme. Wetenschappers ontdekken al tientallen jaren steeds meer helende werking die bij frequenties behoren, waarvan de Schumann frequentie (hartslag van Moeder Aarde) de bekendste is. Daardoor weten we nu dat je op een bepaalde frequentie ook meer melatonine aanmaakt, het slaperigheidshormoon. Maar je hebt ook frequenties die je spijsvertering ondersteunen, of ontstekingen sneller laten doorlopen, of spieren sneller laten herstellen na een piekbelasting.
Ons bedrijf, MiCellF, is het gelukt om techniek die 24 uur per dag frequenties met informatie uitzendt, te verwerken in een superklein – persoonlijk te maken – PEMF-device, die je ook nog als sieraad om je nek kunt hangen, of onzichtbaar in je zak kunt steken.
MiCellF Sleep
MiCellF Sleep is hét device voor de ondersteuning van jouw slaapritme. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s die je helpen bij het in- en doorslapen. Meer weten over dit device?