Angst en het verhaal van de uil

Angst is een emotie van schrik en gevaar. Het vertelt ons dat we moeten uitkijken en passende maatregelen dienen te nemen, om schade te voorkomen die kan worden veroorzaakt door een gevaarlijke gebeurtenis. Het toenemen van de emotie van angst hangt af van ons bewustzijn en geërfde of geleerde kennis. De ervaring hiervan gebeurt in onze geest. 

Is het je wel eens opgevallen dat angst vaak voorbij komt in de schoenen van het onbekende, vooral wanneer we gedwongen worden om keuzes te maken? 

Het onbekende kan erg onveilig voelen. Het risico nemen om in de gebieden van het onbekende te lopen kan daarnaast soms erg uitdagend zijn, vooral wanneer het heden ook geen gewenste plek is om te zijn. We zouden Eileen McKusick willen citeren uit haar boek Electric Health, Electric Body:

‘Zelfs als het bekende zich aandient, vertelt de stem van angst ons dat het onbekende zich dan misschien nog meer gaat aandienen. We kunnen bang zijn om iets heel belangrijks te verliezen dat ons in het verleden heeft geholpen en we houden altijd vast aan oude overtuigingen en bekende gewoonten’. 

Angst en het verhaal van de uil

'Angst is een emotie van schrik en gevaar.'

Waar leeft angst?

Angst kan natuurlijk overal in het lichaam en het lichaamsveld leven. Deze zes zijn echte signaalgebieden:  

  1. Heel vaak wordt het gevonden rondom de keel en het hartgebied. De keel is het gebied waar schokken het lichaam binnenkomen en iemands stem kortere of langere tijd kan wegnemen.
  2. Verderop in het gebied van de longen kan het je letterlijk de adem ontnemen, of voelen als een continu drukken op de borst.
  3. Het hart is ook een gebied waar angst vaak leeft. In het hart kan het angst zijn om constant teleurgesteld te worden. Na hartverscheurende gebeurtenissen kunnen we bang blijven om weer vertrouwen op te bouwen in andere mensen of van andere mensen te houden.  
  4. De nieren zijn ook een gebied waar angst terug te vinden is. Dit is een regio van het beleven van de diepste emoties. In de traditionele Chinese geneeskunde ontvangen de nieren hun energie vanuit de longen. Wanneer er ademhalingsmoeilijkheden zijn vanwege constante angst, worden de nieren zwakker en zwakker. De nieren staan bekend als de opslagplaatsen van levensenergie die het hele leven dient te vervullen. Het is de energie waarmee we geboren worden en die niet kan worden bijgevuld. Deze energie kan alleen gered worden door voortdurend levensenergie in de vorm van Chi naar de nieren te sturen.
  5. Angst is ook terug te vinden in de benen, vooral in het gebied van de knieën. Wanneer je klachten in je linker- of rechterbeen voelt, denk dan na over wat je lichaam je wil vertellen. Er bestaan gezegden in verschillende talen over angst. In het Nederlands spreken we over “knikkende knieën” hebben. In het Duits hoor je dat iemand ‘rillende knieën’ heeft en in het Engels klinkt dit meer als ‘iemand trilt in zijn laarzen’.  
  6. Angst creëert stress, en dat neemt veel energie. Het borstgebied, door de longen en het hart, en de nieren via de nier meridiaan zijn verbonden met de thymusklier. Als de thymus verzwakt is, is ons immuunsysteem ook verzwakt. Dan worden we kwetsbaar en minder weerbaar.

Hoe kunnen we leven met angst?

Angst is door de natuur gemaakt om ons door de reis van het leven te leiden. Soms zal het ons de dingen laten zien die vermeden moeten worden en soms presenteert het leven ons angst om bewust in een onbekende richting te gaan, waar we dingen zullen leren en ervaren die ons leven zullen verrijken.

Professor Dr. Hempel, een cardioloog uit Dresden in Duitsland, vertelde eens dat hij zijn eigen angst ziet als een Uil die op zijn linkerschouder zit en hem altijd in de gaten houdt en waarschuwt voor allerlei gevaren. Maar de Uil is zijn vriend. Ze scant voortdurend de omgeving af op gevaarlijke situaties en vertelt hem over de situatie. Dan kan hij de situatie controleren en met de uil praten door te zeggen ‘Bedankt, beste vriend. Bedankt voor je hulp. Ik heb de situatie gecontroleerd en we zijn in orde. Laten we weer kalmeren’. Of de professor zegt: ‘Bedankt voor de nuttige informatie, vriend. Ik heb ons pad al aangepast om gevaar te voorkomen.’  

Natuurlijk hoef je het niet zo letterlijk te doen. Maar het is wel belangrijk dat je je angst herkent en erkent om te voorkomen dat het met je op de loop gaat. Het is belangrijk dat we niet verlamd raken door onze angsten, dat we echt vastlopen waardoor er nog meer energie verloren gaat.  

We dienen in beweging te zijn om te kunnen omgaan met de verschillende signalen die de stem van angst ons laat horen. Actie nemen in de richting die past is het meest lastige. Voor deze actie hebben we voldoende energie nodig.

Heb je ooit een situatie meegemaakt waarin je geen energie had, en alles moeilijk was om te doen? Waarschijnlijk wel.  

En andersom: een situatie waarin je banger was dan in alle andere situaties van je leven en waarin je veel energie had? Niet? Logisch. 

Wij, het team van MiCellF, denken dat chronische angst en angst een product is van lage levensenergie. En deze energie zit in de meeste gevallen ergens opgesloten in en rond het lichaam en het lichaamsveld als gevolg van pijnlijke herinneringen en vastzittende emotionele energie. We dienen deze energie vrij te maken en opnieuw te integreren in ons lichaam.  

Gouden driehoek

Er zijn veel manieren om dit te doen vanuit sjamanistische benaderingen, homeopathie, Bach-remedies, psychotherapie, geluidstherapie. Ook het gebruik van MiCellF is een hulpmiddel om de kracht van je eigen geest te versterken. 

Ondersteun jezelf ook met je ademhaling. Haal eerst diep adem, adem uit en ontspan. Blijf rustig ademen. In, even vasthouden, uit… even rust en weer in… 8x herhalen zorgt er al voor dat jouw lichaam weet dat het veilig is. Nu je hoofd nog. Die bereik je door de ademhalingsoefening te herhalen.  

Ondersteunen helpt, zeker om sneller te voelen dat je al rustiger wordt. Als je het device hebt, helpen de programma’s in MiCellF je daarbij. Calm is een heel goed programma om je ademhaling te ondersteunen, of gebruik het programma ‘Shock’.

Neem tijd om jezelf te aarden door te lopen op blote voeten. Dit helpt ook bij het opladen van de elektronenpool in je lichaam en het neutraliseert de zuurgraad. Het programma ‘Grounding’ en ook het ‘Schumann’ programma kunnen je daarbij ondersteunen.  

En wees je bewust van gedachten die jouw angst blijven voeden. ‘Energy’, ‘Uplift’, ‘Joy’, of ‘Heart Alignment’, Shante Ishta’ en ‘Meditation’ (als My Own combinatie) kunnen je ondersteunen bij je inspanningen en om een leven te leiden waarin angst meer je vriend is dan een constante afwijzing van jezelf.  

Blijf ook letterlijk in beweging. Zorg voor je bindweefselmatrix in de vorm van de fascia. Neem eens een diepe weefselmassage. Geniet van Yin Yoga of een MELT, Rolfing of myofasciale release sessie.  

En let tenslotte op je gouden driehoek:  

  1. Drink genoeg water gedurende de dag (1.5 liter = 8 glazen water).
  2. Ontmoet vrienden, verbind je met je vrienden en…
  3. Glimlach. 

Onthoud: Het is de activiteit van de hersenen die voortdurend de omgeving scant op gevaar. En het is alleen het hart dat de hersenen kan vertellen dat je op een veilige plek bent.  

Ter afsluiting, nog twee mooie citaten uit [1] kfoundation.org en [2] ibid:  

Als we de vraag en het probleem van verlangen kunnen begrijpen, dan zullen we het begrijpen en vrij zijn van angst. ‘Ik wil iemand zijn’ – dat is misschien wel de wortel van het ontstaan van angst. Wanneer ik iemand wil zijn, mijn willen om iemand te zijn en mijn niet zijn van iemand die gezien wordt is iets wat angst creëert. Dus zolang er het verlangen is om iemand te zijn, moet er angst zijn. 
Krishnamurti in Bombay 1954, Bespreking 6[1] 

Het zelf is de wortel van alle angst. Het remmen of onderdrukken van angst is niet om het te overstijgen; de oorzaak ervan moet zelf worden ontdekt en zo worden begrepen en opgelost. 
Uit Ojai 1944, Talk 7[2]

 

MiCellF One

MiCellF One is hét device voor de ondersteuning van jouw klachten. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s zoals hierboven beschreven. Meer weten over dit device?