Train je dankbaarheidsspier

Soms wordt het voornemen om iets te veranderen in je leven aangewakkerd door ontevredenheid. Aan een sterke behoefte om iets aan je eigen situatie te veranderen, omdat je het niet goed (genoeg) vindt.  

Dat lijkt prima, toch?! 

Maar de negatieve onderlaag van ontevredenheid is wat mij betreft een slechte drijfveer voor verandering.  

Als je ontevreden bent en je wilt het anders, meer of beter…. dan ben je gericht op wat er straks komt of kan komen. Maar dan ben je dus niet in het NU. En erger: dan vergeet je dankbaar te zijn voor wat er al is. Daar kun je dan weer ontevreden over worden. Zodat je nog meer, anders en beter wil… en zo blijf je jezelf voortjagen.  

Train je dankbaarheidsspier

“Vandaag ben ik dankbaar voor …, omdat …”.  

Het kán anders 

Het kan zeker wel anders. Want onderzoek toont aan dat geluk juist sterk samenhangt met dankbaarheid.  

Dankbaarheid kweekt een open, positieve levenshouding.  
Het kan je leren inzien dat je goed bent zoals je bent. Dat je niet hoeft te veranderen.  
Dat je gewoon kunt ontspannen en jezelf kunt omarmen, precies zoals je bent. In wat voor situatie dan ook.  

En het allermooiste: zelfs wanneer de omstandigheden minder goed lijken, is het waardevol om dankbaarheid te ervaren. Het is die onvoorwaardelijke zelfacceptatie die ervoor zal zorgen dat je gaandeweg nog gelukkiger, zinvoller en gezonder leeft. Eigenlijk heel simpel: omdat je jezelf de ruimte geeft om het te voelen, en je lichaam en mind traint om erop te focussen, zodat je steeds sneller en beter inzicht krijgt op die (vele en vooral korte) momentjes. Dáár word je gelukkiger van!  

Train jezelf  

Zelfs wanneer de omstandigheden minder goed lijken, is het waardevol om dankbaarheid te ervaren. Van dankbaar-zijn kun je gemakkelijk een dagelijks ritueel maken. Bijvoorbeeld door elke dag voor het slapen gaan op papier (of in een mooi schrift of boek) de vraag beantwoorden: “Vandaag ben ik dankbaar voor …, omdat …” 

Hiermee train je je dankbaarheidsspier. En in feite is dat dus één van de belangrijkste spieren van je lichaam. Als je deze traint, kan de rest beter ontspannen en functioneren ál je systemen beter. 

Op MiCellF, als je die hebt, kun je ondersteunend het Shanta Ishta programma gebruiken. Er zijn namelijk altijd kleine of eenvoudige dingen om van te genieten en de schoonheid van te zien. Door hier vaker op te focussen, word je vriendelijker, empatischer, optimistischer en tevredener met je leven van. Dankbaarheid genereert liefde, kracht en positiviteit. Hoe mooi is dat?   

~AnneMeijs, team MiCellF

Ps. Meer lezen? Hier vind je een artikel over de Shanta Ishta, met doe-het-zelf-tips.

MiCellF One

MiCellF One is hét device voor de ondersteuning van jouw klachten. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s zoals hierboven beschreven. Meer weten over dit device?