Succesformule voor verandering

“Ben je nu al terug?” is de opmerking thuis als ik na een wandeling van welgeteld vijf minuten weer binnenloop. “Jazeker, en ik ben trots op mezelf!” antwoord ik met een grote glimlach.

Gedurende het jaar vormen zich bij mij altijd goede voornemens. Een Paleodieet volgen, thuis niet op Social Media, minimaal een uur eerder op bed liggen en ’s ochtends om 06.00 uur opstaan, zijn de afgelopen tijd de revue gepasseerd.

Ik leg mezelf zaken op die beter kunnen en vervolgens stap ik met open ogen in de valkuil: Alles of niets.

Hier gaat het mis. Dan wil ik het té perfect, moet het roer volledig om en voel me daar een aantal dagen (of weken) senang bij, maar dan ineens… volgt de weerstand.

‘Laat maar zitten!’ is waar het vaak op uitdraait.

Wellicht dat veel mensen het herkennen. Dus wil ik dit met je delen:

Succesfromule voor verandering

“Jazeker, en ik ben trots op mezelf!”

Beloningssysteem

Geïnspireerd door de Tiny Habit methode, heb ik sinds kort mijn voornemen om meer te bewegen wel succesvol kunnen omzetten naar een nieuwe gewoonte. Zo heb ik mijn wens om 30 minuten per dag stevig te wandelen, verkleind naar vijf minuten per dag. Hierbij is eenvoud de sleutel tot blijvende gedragsverandering.

Hoe eenvoudig?

Nou, simpelweg door de lat heel laag te leggen en mezelf te complimenteren met alle geslaagde kleine stappen. De voldoening bij het behalen van een concrete actie werkt als beloning. Want het brein is gek op de neurotransmitters dopamine en serotonine die hierbij vrijkomen!

Hoe vaker dit beloningssysteem geactiveerd wordt, hoe sterker de intrinsieke motivatie werkt en des te sneller nieuwe breinpaden worden aangelegd die helpend zijn om goede voornemens te laten slagen. Dit is een aangeboren ‘succesformule’ die schuilt in ieder van ons! Je hoeft het alleen maar een dagelijkse impuls te geven.

Maar stel nou….

Dat je een gewenste actie klein genoeg maakt?
Dan is er geen enkele reden om hem niet uit te voeren!
Nog mooier: je hebt dan weinig doorzettingsvermogen nodig om in actie te komen.

Even terug naar mijn eigen ‘case’. Ik heb de ijzeren discipline (nog) niet om minimaal 30 minuten per dag te wandelen. Maar door mezelf te committeren aan die simpele vijf minuten, blijft het wandelen ook een haalbaar doel op de dagen dat ik volledig ongemotiveerd ben (of bij rotweer haha).

Tiny steps

Hoewel belachelijk kleine acties op het eerste gezicht nutteloos lijken, kunnen ze op de lange termijn grootse veranderingen in gang zetten. Denk maar aan een schip dat 1 graad van koers verandert. Eén kleine gedraging kan uitgroeien tot een indrukwekkende nieuwe gewoonte. Want meestal, als ik eenmaal in de benen ben, worden het toch rondjes van 10, 20 of 30 minuten. Niet omdat het moet, maar omdat ik er zin in heb en van geniet!

Dus wil jij jezelf een nieuwe gewoonte aanleren? Wel of niet ondersteund door MiCellF?!
Maak het klein, houd het simpel en vier het succes elke dag opnieuw.

Als je vandaag al begint met een ienemienie stapje…

Wie weet, heb je binnen korte tijd al een hele sprong voorwaarts gemaakt in dit nieuwe jaar!

~AnneMeijs, team MiCellF

MiCellF One

MiCellF One is hét device voor de ondersteuning van jouw klachten. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s zoals hierboven beschreven. Meer weten over dit device?