Wanneer is slecht slapen een mindset-dingetje?

Als je dénkt dat je een slechte slaper bent, dan word je dat ook. Want je gedachten bepalen je gedrag en je gedrag bepaalt je fysieke toestand en zo zou je het hele cirkeltje zelf in stand houden. Heb jij dat ook wel eens gehoord? Lees dan hier wat er wel en niet van waar is.

Volwassenen horen minimaal 7 tot 9 uur te slapen per nacht

Wat je denkt, dat word je

Of je nu in het universum gelooft, in de wetenschap of in God, steeds meer onderzoeken ondersteunen deze theorie. Er zit dus zeker een kern van waarheid in dat het niet helpt als je jezelf blijft bestempelen als ‘slechte slaper’. Dat is, je moeder zei het al… ‘vrágen om problemen.’

Affirmaties maken je geen betere slaper

Maar het omgekeerde is niet waar. Al geloven sommige mensen dat wel. Door elke dag tegen jezelf te zeggen dat je een goede slaper bent, ga je niet ‘ineens’ goed slapen. Op de lange termijn wel, trouwens. Op de échte lange termijn. Als je die uitspraken echt serieus uitspreekt en doorvoelt. Als je dat serieus, consequent en langdurig blijft herhalen. Dan heten ze affirmaties en die blijken echt te werken in een verbinding. Alleen: doe dat maar eens. De meeste mensen houden het niet vol. Juist omdat ze geen energie hebben vanwege dat slechte slapen… omdat ze zich moedeloos en gedeprimeerd voelen en omdat je denkt dat ‘niks meer helpt of zin heeft.

Gewone oplossingen

We gaan er even vanuit dat je alle ‘gewone’ oplossingen al geprobeerd hebt. Goed ventileren, een donkere slaapkamer, warme thee of melk voor het slapen, mediteren, je dankbaarheidsmomentjes noteren of yoga nidra voordat je gaat slapen. Beeldschermen uit, geen enge films vooraf en een slaapkamerinrichting gericht op rust en ontspanning.

Als dat niet werkt

Als de gewone oplossingen niet werken, is het handig om je blik even op jezelf te richten. Hoe sta jij erin? Voelt je slaapprobleem inmiddels als je grote vijand, waartegen je keihard wilt vechten? Is het een vesting die je wilt bedwingen, de Mount Everest waar je overheen wilt of die Olympische prestatie die je móet neerzetten om daarna te kunnen ontspannen… en slapen?

Heel veel mensen verergeren hun slaapprobleem

Dat doen ze niet bewust, maar gebeurt onbewust door de fanatieke aanpak van datzelfde probleem.Ze hebben een boek gelezen om beter in slaap te vallen, of ze volgen een online cursus, want die zijn er overal tegenwoordig. Kortom: ze gaan nu fanatiek aan de slag met deze methode om dat slaapprobleem te lijf te gaan!

Niet kunnen slapen door insomnia

Dit is de grootste misstap die je kunt maken

Voel je het? Hoe een gevoel als ‘vechten’ en ‘te lijf gaan’, jouw lichaam direct in een staat van fysieke paraatheid zet? In een split second! Je hoeft er niet over na te denken en je hoeft er ook niks aan te doen.

 

Maar dit is dus waar het misgaat.

 

Niet in de basis, want dat slecht slapen was er al. Dat is een disbalans in je circadiaanse ritme waardoor je lichaam het niet zelf meer kan… en het blijkbaar ook extra moeite heeft om die balans terug te vinden. Daarover zeggen we niks.

Maar als je het gaat ‘aanpakken’, compleet met to-do-lijst, afvink-rijtjes en stappenplannen, dan loop je het risico dat je het alleen maar erger maakt. In je vurige verlangen om te slapen, creëer je een vuurzee waar je zéker niet slaperig meer van wordt.

Hoe kan het dan wel?

Om te voorkomen dat je mindset jezelf gaat tegenwerken, kun je een aantal dingen doen:

 

1: Wees mild. Rustig. Geniet van een slaaproutine waarin je een beetje aanrommelt voordat je naar bed gaat. Het geeft niet als dat niet elke dag precies hetzelfde is. Als je maar ontspant.

2: ‘Denk aan de kat’. Deze metafoor berust op het feit dat een kat alleen naar je toe komt als je haar negeert. Probeer haar niet wanhopig de hele dag te aaien. Vergeet ook het feit dat je misschien weer niet lekker slaapt vannacht. Laat los. Met dank aan de Amerikaanse schrijfster Gillian Flynn.

3: Ondersteun je systeem. Niet één onderdeel. Focus niet op je probleem maar op de oplossing. Die oplossing komt vanzelf als je de verbinding met jouw circadiaanse ritme weet te hervinden. Je kunt je lichaam daar een beetje bij helpen door gebruik te maken van extra lage frequenties. Je voelt of ziet ze niet, maar in een draagbaar sieraad als het Nederlandse product MiCellF krijg je gedurende de dag veel heilzame frequenties aangeboden, waardoor je lichaam er graag bij zal aansluiten. Daardoor word je rustig op momenten dat je rustig zou mogen worden. Word je vitaal wakker. En golf je ’s nachts moeiteloos door de hele golfbeweging van doezelen, echt slapen, dromen, diep slapen en weer doezelen… zodat je weer energiek wakker kan worden.

Waarom zelfzorg wel werkt

Natuurlijk werkt zelfzorg niet bij alles. Er zullen altijd fysieke of emotionele problemen zijn. Er is momenteel veel ruis en electro smog of – vervuiling. Je immuniteit is niet altijd even paraat om alles maar op te ruimen. En toch…

 

Steeds meer mensen gaan wel terug naar die basis van zelfzorg. Juist omdat er zoveel ruis en electro smog is. Zoveel verleidingen. Zoveel spannends en zoveel leuks! Je hoofd wil erin mee! Jij zelf waarschijnlijk ook. Maar dan moet je het wel kúnnen. En om flink te knallen, moet je ook voldoende power hebben. Opladen dus. Alleen is ook dat opladen best ingewikkeld geworden. Waar vind je de tijd en ruimte in je agenda, in je hoofd, in je tuin, in je relatie, in je gezin?

 

Hoe fijn zou het zijn als die zelfzorg, gezien de drukke wereld waarin we leven, eigenlijk een beetje meer geautomatiseerd is. Sterker nog: als we dan toch zoveel kunnen als mensheid…. Waarom hebben we dát dan nog niet opgelost? Nou….

Er ís een andere oplossing voor slaap- en energieproblemen

Dat hebben we dus wel. Gedeeltelijk. Alleen is dat nieuw. En ouderwets tegelijk. Er zit geen grote industrie achter. En geen lobby. Waardoor het er wel ís, maar ook nog járen kan duren voordat de hele wereld het weet. Daar wachten wij niet op. Als je tot hier hebt gelezen, vind je het misschien interessant om te weten dat het Nederlandse bedrijf MiCellF BV met een team van drie mensen een device heeft ontwikkeld gericht op die zelfzorg. De extra lage frequenties waar de natuur van houdt kunnen we met de huidige wetenschap, in ons team samengesteld door dr. Rainer Viehweger, worden uitgezonden door een device genaamd MiCellF. MiCellF bieden we inmiddels al jaren en met succes aan op de markt. Dit gebeurt veelal vanuit yogascholen, praktijken voor natuurgeneeskunde en via andere zorgverleners. Steeds gericht op zelfzorg en als ondersteuning bij het herstellen van fysieke, emotionele of energetische klachten. Lees hier alles over ons team, of bekijk ons powersierraad als je er meer over weten.

MiCellF Sleep

MiCellF Sleep is hét device voor de ondersteuning van jouw slaapritme. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s die je helpen bij het in- en doorslapen. Meer weten over dit device?