Perfectionisme: alles met ‘te’ werkt tegen je

Eén van mijn valkuilen is perfectionisme. En ik weet dat ik niet de enige ben die hiermee rollebollend door het leven gaat. Als ik niet oppas kost mijn te grote drive om alles te goed te willen doen, ontzettend veel energie. Want alles waar ‘te’ voor staat, kan uiteindelijk tegen je gaan werken. Dat weet ik en dat weet jij.

Maar sta je er wel eens bij stil? Misschien is nu een mooi moment.

Perfectionisme

Hoe mooi is dat, eigenlijk?!

Ik zal het even inleiden

Want mede door mijn jarenlange ervaring als hypnotherapeut, heb ik best een aardig zicht op hoe belangrijk de bouwstenen uit je kindertijd zijn. Dus toen ik laatst ervoer dat ik me weer te veel aan het uitsloven was, ben ik middels regressietherapie gaan zoeken naar de oorsprong. Ik herinnerde mijzelf als twaalfjarig meisje die de uitslag van haar Cito-toets kreeg. Tegen alle verwachtingen in deelde de hoofdmeester mijn ouders en mij mede dat ik deze totaal had verprutst. Havo/VWO was volgens hem niet voor mij weggelegd.

BAM!

Dit kwam destijds als een schok bij me binnen. En als ik eerlijk ben, als ik er nu aan denk, voel ik het ook weer. Nog steeds.

Gelukkig hebben mijn ouders het advies genegeerd en ben ik zes jaar later met vlag en wimpel voor het Atheneum geslaagd. Nu, zo’n 26 jaar later, ben ik me er ineens van bewust dat deze ervaring mij in mijn kind-zijn diep heeft geraakt. Maar ik heb ook ontdekt, dat ik me sindsdien steeds meer ben gaan bewijzen.

Dat is logisch

Want alles wat je als kind ooit hebt ervaren en geleerd, vormt het fundament waar vanuit jij verder bent gaan groeien en ontwikkelen naar je volwassen-zijn.

In het proces van zelfontdekking vallen regelmatig kwartjes. Over bijvoorbeeld het ‘waarom’ van je eigen gedrag, je gedachtegang en gevoelens. Want als je snapt waar bepaalde reacties of emoties vandaan komen, kun je ze gaan omvormen. Je komt dichter bij je ware zelf. Hoe mooi is dat, eigenlijk?! Ook dáár mag je best even bij stilstaan. Dit schrijf ik op voor jou, terwijl ik het eigenlijk ook tegen mezelf zeg 😊.

Perfectionisme

Lange tijd heb ik gedacht dat ik een perfectionist ben, maar eigenlijk klopt dit niet. Ik ben me sinds mijn kindertijd steeds perfectionistischer gaan gedragen, om maar te bewijzen dat ik het WEL kan. Dus het is maar een uitingsvorm. Ik bén het niet, ik dóe het.

Dat is goed nieuws!

Nu ik dit begrijp, kan ik kiezen voor een soort van liefdevolle heropvoeding van mijzelf.

Want is dit niet de kracht van zelfontdekking?

Hoe meer je in verbinding komt met je ware zelf, des te makkelijker je de bouwstenen van je kind-zijn kunt herkennen, erkennen en omvormen. En voor mij persoonlijk speelt MiCellF hier ook een belangrijke rol in. Erkennen wat ik DOE, en dan ombuigen naar ZIJN, door heel bewust even die tijd te pakken, een boostprogramma te draaien waar ik op dit moment behoefte aan heb. Daarna kan ik er weer tegen. De mildheid glijdt mijn gedachten weer in en mijn lichaam ontspant.

En op die momenten ben ik zó blij dat ik niet meer dat meisje van 12 ben, maar gewoon AnneMeijs, hier, nu en af en toe met een vleugje perfectionisme…

~AnneMeijs, team MiCellF

Ps. Oja, als je zo’n perfectionistische inslag hebt, ben je extra vatbaar voor stress. En zoals je weet, is stress en behoorlijke factor die ontstekingen bevordert. Als er iets is waar je dan baat bij hebt, is het gezonde voeding. En minstens zo belangrijk: een darmvlies die ervoor zorgt dat je ook al die voedingsstoffen goed verwerkt. Omdat dáár nog wel eens wat misgaat, doen wij zelf twee keer per jaar een milde detox. Het bijbehorende E-book hebben we nu ook gratis voor jou op de website gezet. Download ‘m hier, hij heet het 4D Eetplan en zorgt echt voor een frisse start van het voorjaar! 

MiCellF One

MiCellF One is hét device voor de ondersteuning van jouw klachten. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s zoals hierboven beschreven. Meer weten over dit device?