Omgaan met schuldgevoel

Bij tijd en wijle heeft iedereen last van schuldgevoel. De een wat meer of langduriger dan de ander. 

Schuldgevoel blijkt een handig en functioneel foefje van het brein, vermomt als boefje op je schouder dat keurig lijkt te waarschuwen: “Kijk uit! Je bent te ver gegaan!”  

Het lijkt dus een reactie op overmaat of grensoverschrijding. Ook stelt het je in de gelegenheid om je eigen sociale gedrag in toom te houden. Schuldgevoel heeft namelijk, in het geval van de grenzen van anderen overschrijden, alles te maken met de mate van empathie die je bezit. Je kunt je inleven in de ander en begrijpt dat je iets pijnlijks hebt veroorzaakt. Je hebt een sterk moraal en bent minder snel geneigd om te liegen en bedriegen. 

Maar…. dat boefje op je schouder waarschuwt je soms wel erg vaak en erg snel. En als je niet helemaal lekker in je vel zit, lijkt hij er wel extra vaak te zitten. Daarom deel ik 4 tips die schuldgevoel wat luchtiger kunnen maken, en waarmee jij kunt controleren of je mag luisteren naar dat boefje of dat je die nu even van je schouder veegt. 

Omgaan met schuldgevoel

“Kijk uit! Je bent te ver gegaan!”  

Stap 1: Onderzoek

Onderzoek waar het schuldgevoel over gaat. Ga er rustig voor zitten en neem de tijd om te ervaren wat eraan ten grondslag ligt. Erken dat het er is. Dit neemt al wat lading weg. 

Stap 2: Neem je verantwoordelijkheid

Maak onderscheid tussen schuldgevoel en schuldbesef. Bij schuldbesef gaat het om reële schuld. Schuldgevoel ontstaat doordat je niet hebt voldaan aan wat je jezelf hebt opgelegd of doordat je meegaat met de norm van een ander. Het is minder concreet en het voelt meer als falen. 

Ben je inderdaad ergens schuldig aan of ben je iemand iets verschuldigd? Onderneem actie. Bied je excuses aan of doe wat nodig is om je schuld in te lossen. Soms kun je ook ontdekken dat de verantwoordelijkheid bij een ander ligt. Geef het terug. 

Stap 3: Relativeer

Ga voor jezelf na of het schuldgevoel wel terecht is. Het kost een heleboel negatieve energie. Maar misschien is het niet helemaal reëel… 

Stap 4: Los het op

Als je iemand iets moet vertellen, doe het dan. Maar als je merkt dat je het allemaal wat erg zwaar opneemt, vraag je dan af waarom je jezelf zo op je huid zit. En compenseer dat door nu eens een keer lief te zijn voor jezelf. Als je al een MiCellF hebt, kun je jezelf extra ondersteunen door bijvoorbeeld de programma’s ‘Love’ of ‘Comfort’. 

NB: Terwijl ik de laatste hand aan deze column leg, zie ik dat ik een hele reep Tony Chocolonely gedachteloos heb opgegeten. Dit druist in tegen mijn gezonde voornemen om maat te houden met suiker. Ik geef mezelf een bemoedigend schouderklopje. 

Als iets vandaag mislukt, heb ik morgen de luxe van een nieuwe kans! 

~AnneMeijs, team MiCellF

MiCellF One

MiCellF One is hét device voor de ondersteuning van jouw klachten. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s zoals hierboven beschreven. Meer weten over dit device?