Hoe kan het dat je niet kunt slapen?

De oorzaken van insomnia, dat niet kunnen slapen, kunnen heel divers zijn. Stress is de meest voor de hand liggende. Omdat je je zorgen maakt, of piekert, reageert je lichaam door stresshormonen aan te maken. Daardoor springen zowel je lichaam als geest in de opperste staat van paraatheid en daarin is het uitgesloten dat je in slaap valt. Als je je vervolgens dáárover zorgen gaat maken, of gefrustreerd raakt, dan kom je in een cirkeltje terecht waar je moeilijk uit komt.

Medische oorzaak van insomnia

Soms is een medische aandoening de oorzaak van het niet kunnen slapen. Je hebt bijvoorbeeld pijn, of spiertrekkingen. Artrose (wat eigenlijk te weinig water en vernieuwing van het gewricht betekent) kan ervoor zorgen dat je gauw last krijgt van pijntjes als je iets langer in één houding ligt, waardoor je ’s nachts wel 5 keer wakker wordt.

Psychologische oorzaak van slecht slapen

Slapeloosheid kan ook een psychologische oorzaak hebben. Een depressie leidt vaak tot slaapproblemen. Maar pas op, het kan ook andersom werken. Als je slecht slaapt en je hele systeem raakt uit balans, kan dat ook een depressie veroorzaken of verergeren, zeker als je daar al erfelijke aanleg voor hebt.

Verschil slaapapneu

Vaak wordt ook direct verwezen naar een slaapapneu, als je slecht slaapt. In dit geval stop je tijdens het slapen (kort) met ademen, waardoor je minder zuurstof binnenkrijgt én daarnaast slecht of minder diep slaapt. Sommige mensen merken dit doordat ze vaak wakker worden. Anderen merken niks, maar hebben ’s ochtends vaak hoofdpijn en voelen zich nooit uitgerust.

Overgang als boosdoener

Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat de overgang een rol kan spelen, met flinke hormonale schommelingen. Bij opvliegers en ’s nachts ‘je bed uitzweten’ weet je zelf wel hoe laat het is. Maar juist in de maanden en jaren daarvoor kan de overgang ook heel veel vage klachten geven, waaronder slaapproblemen.

Rusteloze benen...

Het lastige van insomnia is dat het zoveel verschillende oorzaken kan hebben. ‘Rusteloze benen’ kunnen je enorm uit de slaap houden, maar komt dat dan door een magnesium tekort of door een serotonine tekort, of heb je gewoon teveel dekens op je bed…?

Hetzelfde geldt voor die ochtendhoofdpijn

Slaap je wel met het raam open, is de slaapkamer koel fris genoeg of is dat wijntje ‘om beter te slapen’ juist de boosdoener? In een toch al gevoelig lichaam kan ook dat ene glaasje net teveel zijn, iets waar je lever niet op zit te wachten.

MiCellF Sleep

MiCellF Sleep is hét device voor de ondersteuning van jouw slaapritme. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s die je helpen bij het in- en doorslapen. Meer weten over dit device?