Is te weinig GABA de oorzaak van jouw slaapproblemen?

Zodra je gaat googelen in een zoektocht naar de oplossing van jouw slechte slapen, stuit je op het stofje GABA. Het is zowel de naam van een supplement die zich richt op beter slapen, als een neurotransmitter die van nature in jouw lichaam voorkomt.

 

De officiële naam van GABA is Gamma-Aminoboterzuur. Maar dat mag je vergeten. Wat je mag onthouden is dit: GABA is een signaalstofje dat onmisbaar is voor je brein! Zonder voldoende GABA krijgt jouw brein simpelweg niet het teken dat het veilig is om te gaan slapen. Je lichaam blijft alert.

Volwassenen horen minimaal 7 tot 9 uur te slapen per nacht

Dat is dus ook precies wat je voelt als je slecht slaapt

Je bént gewoon niet slaperig. Wel moe, doodmoe zelfs. Maar je geest schiet alle kanten op. Je lichaam voelt alsof je zo uit bed kunt springen. Waarschijnlijk doe je dat ook, of val je éven in slaap en spring je er midden in de nacht nog drie keer uit om naar de wc te gaan.

Met ’s nachts plassen moet je oppassen

Veel mensen denken ze wakker worden omdát ze moeten plassen. Dan gaan ze naar het toilet, stappen weer in bed en slapen door. Probleem opgelost. Maar eigenlijk is hier wat anders aan de hand. Een gezond persoon met een goede nachtrust slaapt namelijk in een golf van lichter en dieper slapen, die continue doorgaat. Daarin heb je geen plek om te voelen dat je blaas eventueel voller raakt. Sterker nog, die blaas kan prima 8 uur lang alle urine voor je bewaren zonder te worden geleegd. Maar het feit dat jij wakker wordt, komt vaak door te weinig GABA. Daardoor slaapt je lichaam niet door. Is je geest alert vanaf het moment dat je ook maar enigszins wakker wordt. En jij denkt: hee, ik werd ergens wakker van… Oh! Ik moet nodig plassen. En zodra je daaraan denkt, tja, dan voel je je blaas ook en ontkom je er eigenlijk niet meer aan. Vaak ’s nachts moeten plassen is dus eerder een signaal voor een beginnend GABA-tekort, dan een oorzaak van jouw grotere slaapprobleem.

GABA tekort bij 1 op de 3 mensen

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 30% van de slechte slapers, minder GABA in hun bloed hebben. Daardoor kunnen je spieren minder makkelijk ontspannen. Je houdt ze vast, of zet op slot. Je spant je kaken of hebt keiharde bovenbenen zonder dat je iets denkt te doen. Ook je hoofd wil maar niet ‘uit’.

 

Wetenschappers ontdekten dat al lang geleden. Ze maakten een chemische versie van GABA en stopten dat in slaappillen als Benzodiazepines. Daarmee worden je zenuwen gekalmeerd en voel je minder angst en stress.

 

Hoe ouder je wordt, des te meer moeite heeft je lichaam met het aanmaken van GABA. En menen met stemmingsproblemen zonder aanwijsbare oorzaak, hebben ook nogal eens een laag niveau aan GABA.

GABA aanvullen met voeding

Gelukkig speelt voeding een rol en kun je daar dus mee sturen. Tot op zekere hoogte, want bij echt grote verstoringen is het niet eenvoudig om precies de juiste stoffen binnen te krijgen. GABA wordt aangemaakt als je in ieder geval voldoende glutamine en magnesium binnenkrijgt.

 

Aanraders om te eten:

  • Broccoli
  • Spinazia
  • Vette vis
  • Volkoren producten
  • Amandelen
  • Walnoten
  • Bananen

GABA-tekort symptomen:

Zoals gezegd: dat hoofd wat niet tot rust komt, de gespannen spieren, de heftige reactie op prikkels, een vaker voorkomend gevoel van angst. Opgejaagd en gestrest voelen.

 

Voedend eten helpt. Bewust de ontspanning zoeken door bijvoorbeeld Yin yoga of meditatie draagt ook bij. Maar uiteindelijk gaat het om het hele pakket van je fysieke toestand, al je systemen én je mind. Zodra je terugkomt in je natuurlijke balans, kom je in het circadiaans ritme en is je lichaam weer in staat om alle processen zelf aan te sturen op de tijden dat je systeem daaraan toe is. Overdag energiek, ’s nachts opladen, herstellen en schoonmaken.

 

Is dat wat je wilt, dan kun je groots ingrijpen met medicatie maar pak je de rest van je systeem niet aan. De vraag is dus altijd: wat gebeurt er als je stopt met die pillen. Even los van het feit dat veel mensen gewoon doordrongen zijn van de wetenschap: het is zoveel mooier als ik het zélf kan oplossen, op een natuurlijke manier.

GABA capsules niet zaligmakend

Je kunt ook GABA als supplement innemen. Maar de kans is groot dat je dat al hebt geprobeerd en dat het onvoldoende of onvoldoende lang hielp. Dat is niet zo gek, omdat je maar één onderdeeltje van je hele machinerie hebt gesmeerd. Ergens anders stokt het dan alsnog. Je lichaam is ook onvoorstelbaar ingenieus. Het maakt van de kleinste stofjes super werkende processen. Maar als je GABA toevoegt, kan het best zijn dat er van één ander stofje net een micro-micro-beetje te weinig is waardoor de puzzel nóg niet in elkaar valt. Het is vaak een mooie aanzet om iets in gang te zetten, maar het is geen garantie dat het goed blijft gaan.

Een totaalaanpak tegen GABA tekort

Een totaalaanpak werkt natuurlijk altijd beter. Als je lichaam weer in het goede ritme ‘loopt’, kan het wel weer een stootje hebben. Daarom willen veel mensen dat het van binnenuit komt. Fysiek, emotioneel en spiritueel. Body én mind. Zodat je lichaam zorgt dat álle stofjes worden aangemaakt, verwerkt, verbonden en afgevoerd zoals jij dat nodig hebt op dat moment. ’s Avonds dus slaperig, ’s ochtends lekker energiek!

Frequenties als ondersteuning

Zoek je niet die quick fix maar wel een diepere ondersteuning? Dan kun je ook eens kijken naar het gebruik van extra lage frequenties. De Schumann frequentie is een hele bekende. Iets minder technisch uitgelegd: onhoorbare frequenties geven informatie door. Je kunt een hoge frequentie hebben, met veel trillingen. De opwinding ‘hangt dan in de lucht’, als het ware. En als je ergens binnenkomt en je voelt dat, is dat eigenlijk het signaal dat jouw lichaam zich aansluit bij de frequentie van je omgeving.

Beter slapen door frequenties kan dus ook

Door lage, fijne en rustgevende frequenties aan te bieden aan je lichaam, zal je systeem er ook op reageren: zonder dat jij het in de gaten hebt of er iets aan dóet. Zulke lage frequenties worden in lichaamstherapie al jaren toegepast en heten PEMF-devices. Van grote apparaten werden dat handzame devices, zo groot als een afstandsbediening. En in Nederland werd de MiCellF ontwikkeld: een device in de vorm van een sieraad, die gedurende de dag én nacht af en toe die extra lage frequenties doorgeeft waar jouw lichaam zich zo graag bij aansluit voor dat natuurlijke ritme.

MiCellF Sleep

MiCellF Sleep is hét device voor de ondersteuning van jouw slaapritme. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s die je helpen bij het in- en doorslapen. Meer weten over dit device?