Opvallende feiten en fabels over slecht slapen
Verlang je er wanhopig naar om weer eens lekker door te slapen? Slaap je zo slecht dat je overdag eigenlijk alweer bezig bent met piekeren over de nacht die nog moet komen? Heb je alles al geprobeerd om beter te slapen en denk je er steeds vaker aan om dan toch de huisarts om slaapmedicatie te vragen. Lees dan eerst dit!
Volwassenen horen minimaal 7 tot 9 uur te slapen per nacht
Waarom slecht slapen zo'n probleem is
Als je slecht slaapt, probeer je álles om het te verhelpen. Mensen blijken dieper in de put te zakken als ze slecht slapen, dan als ze overgewicht hebben of weinig energie. Dat is niet zo gek. Als alles goed gaat, sta je er niet eens bij stil dat je leven bestaat uit een dag en een nacht, dat je werkt, slaapt, sport, ontspant en leuke dingen doet en dat je voor ál die dingen energie hebt.
Totdat...
Totdat je slaap wordt verstoord. En niet 1x, maar langere tijd. Dan merk je ineens dat slapen een cruciaal onderdeel is. Dat je zonder die diepe herstelmomenten in de nacht, niet in staat bent om te presteren en te functioneren zoals je dat zou willen. Anderen zien niks aan je. Maar ondertussen loop je de hele tijd tegen jezelf aan. Heb je een kort lontje. Lichamelijke klachten. Gauw pijntjes. En dat kost allemaal nóg meer energie… energie die je niet hebt.
Daarom willen we een oplossing voor je slaaproblemen
En gelukkig: het internet staat vol met gratis tips om beter te slapen:
- Een donkere slaapkamer,
- warme thee of melk voor het slapen,
- oordopjes in,
- goed ventileren,
- beeldschermpjes uit
- en geen andere activiteiten in de slaapkamer dan rust en seks.
Maar jij weet al: dat werkt niet
- En dat goede matras?
- dat nieuwe hoofdkussen?
- die slaaphouding check?
Die had je ook al lang geprobeerd. Want zo gaat dat. Slecht slapen voelt zó verstorend op je hele systeem, dat je er echt wel wat aan doet om het op te lossen.
Gek genoeg werkt dat anders bij jonge ouders
Maar waarom hoor je ouders van jonge kinderen er dan niet over? Waarom kunnen zij er wel tegen als ze notabene elke nacht wakker worden gemáákt? Dat is het hem nou juist. En daarom hoef je je ook niets aan te trekken van jonge ouders die roepen dat het allemaal wel goed komt, dat het over gaat. Als je wakker wordt gemáákt door je kinderen, is dat een externe factor. Niet jouw systeem is verstoord, je slaap wordt alleen even onderbroken. En omdat je hele lijf en mind staan ingesteld op goed slapen, kun je je kind uit bed halen, voeden, desnoods met koude voeten terug kruipen in bed en je slaapt weer in. Het probleem is, dat als jouw slechte slapen van binnenuit komt, dat hele systeem niet werkt!
Wat is dan de diepere oorzaak van je verstoorde nachtrust?
Als je slecht slaapt, heb je vast ook al gezocht naar diepere oorzaken. Pieker je veel, zou dat de boosdoener zijn? Zijn er frustraties waar je je nauwelijks bewust van bent? Heeft je slaapgedrag een link met een (latent) aanwezige depressie? Of voel je je juist zo neerslachtig (en wanhopig, huilerig en opstandig!) omdát je slecht slaapt. Niet de kip, maar het ei?
GABA is één van je parameters
Om te ontdekken wat de oorzaak is van jouw doorwaakte nachten, kun je kijken naar een aantal fysieke indicatoren. Die kun je gewoon (laten) meten met een simpele bloedproef. Maar vaak is dat niet eens nodig. Als je een aantal symptomen allemaal hebt, is de kans groot dát je te weinig GABA hebt en dat is juist één van de belangrijkste factoren voor de oplossing.
Voeding voor beter slapen
Gelukkig speelt voeding een rol en kun je daar dus mee sturen. Tot op zekere hoogte, want bij echt grote verstoringen is het niet eenvoudig om precies de juiste stoffen binnen te krijgen. GABA wordt aangemaakt als je in ieder geval voldoende glutamine en magnesium binnenkrijgt.
Aanraders om te eten:
- Broccoli
- Spinazia
- Vette vis
- Volkoren producten
- Amandelen
- Walnoten
- Bananen
Beweging helpt
Beweging helpt ook. En denk dan niet meteen aan een zware work-out. Of een lange looptraining. Daar word je vaak alleen maar wakkerder van, en lichamelijk inderdaad nog vermoeider. Je daadwerkelijke doel is om je hoofd rustig te krijgen, en je lichaam ontspannen. Als dat niet (meer) vanzelf gaat, kun je het stimuleren.
Yoga helpt
Yin yoga is een vorm om van je hoofd weer terug in je lijf te komen; alles te voelen. Yin yoga is zelfs de vorm om GABA in je lichaam te laten herkennen, waardoor je na een Yin sessie een heel diepe ontspanning ervaart. Op YouTube vind je talloze gratis geleide sessies van 15 minuten tot 45 minuten of een uur. Voel je je niet zo’n yoga-type? Dan helpt het ook om gewoon rustige rek- en stretchoefeningen te doen. Als je je lijf maar voelt en je aandacht wordt gevangen door het uitvoeren van de instructies. Maak er geen prestatie van, doe het nice & slow.
Heel andere denkwijzen
Je hoeft niet per se in Feng Shui te geloven om te snappen dat de plek van je bed in je slaapkamer, of de inrichting ervan, kan bijdragen aan het creëren van sfeer en het bevorderen van je nachtrust. Sommige mensen slapen liever met hun hoofd naar het oosten. Of je partner wilde graag dicht bij de deur, maar jij voelt je bekneld liggen onder het schuine dak. Check die simpele praktische punten.
Draai je wekker om
Nog zo’n praktische: draai je wekker om. Doe dat alleen al omdat de meeste wekkers irritant veel licht geven. Elektrische wekkers zoemen zelfs. Kijk eens wat het met je rust doet als je de stekker eruit trekt. Je kunt je telefoon als wekker gebruiken als je die op vliegtuigstand zet en niet te dicht bij je hoofd legt. Van de wifi heb je dan geen last.
Maar dat omdraaien van de wekker? Dat is een psychologische truc. Eentje die werkt. Zolang je kunt bijhouden hoe laat het is, zul je ongemerkt steeds gefrustreerder worden. Of je vermoedt dat het al heel laat is… en vlak voordat je weg soest, denken je hersens: ‘hoe laat zou het nu zijn?’, en páts, je ogen openen zich alweer. Om die reflex af te leren draai je de wekker gewoon om. Buiten handbereik. Dan hoef je ook niet meer ’s nachts uit te rekenen hoe groot je slaaptekort inmiddels is…
MiCellF Sleep
MiCellF Sleep is hét device voor de ondersteuning van jouw slaapritme. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s die je helpen bij het in- en doorslapen. Meer weten over dit device?