Circadiaans ritme

Hoe zit het met jouw circadiaans ritme?

We nemen je even mee naar lang geleden, naar een wereld groter dan die van jou nu. De zon ontstond ongeveer 4,59 miljard jaar geleden en heeft sindsdien alles verwarmd en gevoed met haar zonlicht. ’s Ochtends komt de zon op en ’s avonds gaat deze weer onder om plaats te maken voor het donker. Hiermee heeft leven op aarde een dag- en nachtritme. Zonder dit ritme is er geen leven op aarde mogelijk. En het allermooiste: dit proces gaat geheel automatisch door!

Dit biologische ritme, waarbij de cyclus ongeveer 1 dag duurt, wordt het circadiaans ritme genoemd. Men spreekt ook wel van een 24-uurs ritme of waak-slaap ritme. Onze lichaamstemperatuur, hormonale huishouding, hartritme, slaappatroon en zelfs al onze organen reageren op dit basisritme van dag en nacht. Prachtig! Subtiel! Maar ook kwetsbaar.

Wanneer we plotseling dit ritme verstoren, zoals bij een lange vlucht vanuit Nederland naar de USA, zijn onze organen en de ritmes verstoord. Misschien herken je de jetlag, een duidelijk voorbeeld van zo’n verstoring.

Wanneer je op zoek gaat naar toonaangevende boeken over ons biologische ritme, dan springt het boek van Prof. Dr. Satchin Panda (The Circadian Code) er zeker uit. Dit boek maakt duidelijk dat sinds de vorige eeuw, de kennis over antibiotica, voeding en preventie van infecties een enorme sprong hebben gemaakt. Veel mensen worden hierdoor momenteel ouder en leven dus ook langer. Maar er zijn ook meer stoorzenders. Kleinere stoorzenders. En vele uitingen van je lichaam om dat aan te geven.

Circadiaans ritme

'Is het juist niet vreselijk frustrerend om hierbij stil te staan?'

Dat we langer leven betekent niet per definitie dat we gezonder leven.

Sterker nog, onze huidige 24 uurs maatschappij en moderne leefstijl maakt dat de universele code om “gezond” te zijn ernstig verstoord is geraakt.

Plaats daarbij nog de chronische jetlag die veel mensen beleven zonder dat ze dit bewust doorhebben… en je krijgt een chronisch ontplofte wereldwijde gezondheidscrisis.

Een crisis naast de pandemie, waar we nu echt middenin zitten.

Maar wat kun je hier nu mee?

Is het juist niet vreselijk frustrerend om hierbij stil te staan?

Ja en nee.

Want elk dier, elke plant, elk menselijk wezen op deze aarde is verbonden met het biologische ritme van de universele klok waar alles zich op afstemt. Het dag- en nachtritme is voor het afstemmen van deze klok leidend. Elke cel in je lichaam heeft sensoren om te reageren op deze biologische klok en zet daarmee elke seconde duizenden genen op aan of juist op uit gedurende de dag of nacht. Deze genen beïnvloeden direct elk aspect van het leven en het beleven van onze gezondheid. Dat systeem werkt nog altijd, onder alle omstandigheden.

Ga maar na: wanneer je goed geslapen hebt zal dit direct een positieve invloed hebben op je energieniveau; je darmen zijn meer afgestemd en je hebt een gezonde honger naar de juiste voeding met het juiste licht in zich. 

Hoe anders is dat als je je slecht voelt… je slecht slaapt… je snaai-trek krijgt en onstilbare zin in vet en zoet… waardoor je nóg slechter slaapt, last krijgt van insomnia en jouw spiraal van gezondheid zich naar beneden beweegt.

Als dat op een dag gebeurt, is het niet zo erg. Als dat vaker gebeurt, wordt het wat anders. Wanneer de dagelijkse ritmes verstoort raken door diverse oorzaken gedurende een paar dagen, weken, maanden of jaren… .

Dan zal het lichaam gebruik maken van signalen, zoals verschillende laaggradige of chronische ontstekingen.

Deze zullen weer resulteren in hyperactiviteit of juist depressie, ADHD of meer angstgevoelens, migraine, diabetes, overgewicht.

Daarnaast zien we cardio vasculaire klachten, dementie, diverse vormen van kanker en ga zo nog maar even door.

Maar er is ook goed nieuws.

Als je je bewust bent van het circadiaans ritme, de balans in jou en hoe die uiteindelijk verstoord kan raken, dan kun je jezelf ook helpen om te herstellen. Je lichaam is namelijk ongelooflijk krachtig en sterk, waarschijnlijk hoeven we dat juist jou niet te vertellen.

Gelukkig kunnen we onszelf weer in het biologische ritme terugvinden, wanneer we hier bewust en onbewust aandacht voor hebben. Dit kan binnen een tijdsbestek van 2 tot 6 weken, volg gewoon de aanwijzingen in het boek “The Circadian Code”.

Maar nu komt het.

Want wij leven in een drukke Westerse wereld. Een wereld waarin je waarschijnlijk graag de tijd en de aandacht zou spenderen aan een boek en aan jezelf… maar waarin je hebt gemerkt dat je hier niet altijd aan toekomt. Niets menselijks is ons vreemd, heel herkenbaar.

Dus hebben wij nog iets anders.

Want zou het niet fijn zijn … als er iets is waardoor ons lichaamsveld 24 uur per dag verbonden kan worden aan dit biologische ritme? Iets wat altijd in de buurt van het lichaam is, om jezelf te hervinden in het universele ritme van heel-zijn.

Dat is er. Het is een sieraad vol power, genaamd MiCellF. Met het uitzenden van oer-frequenties ondersteunt dit vernuftige apparaat jouw circadiaans ritme.

Met het dragen van MiCellF hebben we de aandacht vooral gericht op het “onbewust” afstemmen op de diverse ritmes van het brein, de ritmes van onze meridianen, de chakra’s en ritmes van de bijbehorende orgaansystemen. Dat onbewuste is dus super belangrijk: 96% van de dag zijn de beslissingen die we wel of niet maken, geleid door ons onderbewustzijn. Vandaar dat wij gekozen hebben voor het 24/7 beïnvloeden van dit belangrijke deel van ons mens “zijn”. Zodat we sterker zijn. In balans komen. En gemakkelijker herstellen als we toch ergens tegenaan lopen.

Wil je meer weten? Lees verder op deze website en ontdek onze missie, wie we zijn en wat MiCellF jou zou kunnen bieden, kijk maar.  

We ❤️ MiCellF

MiCellF One

MiCellF One is hét device voor de ondersteuning van jouw klachten. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s zoals hierboven beschreven. Meer weten over dit device?