Anti-stressmiddel

Een tijdje geleden viel mijn zoontje tegen de punt van een natuurstenen vensterbank. Hij had een flinke snee in zijn achterhoofd, dus we gingen direct naar de huisartsenpost. Ik was zo geschrokken van dit hele gebeuren, dat ik lange tijd stond te trillen op mijn benen.

Reden tot nog meer schrik. Of reden om mezelf te vermanen dat ik me niet moet aanstellen. Dat het toch al goed is afgelopen, dat het allemaal is opgelost….

Maar dat dénk je dan wel snel. En voordat je het weet blijf je hangen in die stressgedachten, wordt het steeds erger en voel je je steeds slechter…. het zet een stempel op je hele dag.

Gelukkig kon ik het tij keren. Dit keer. Wat ik met je wil delen, is de tip om je af te vragen: ‘wat zegt dit trillen nu werkelijk?’

Zei mijn lichaam dat het slecht had kunnen aflopen? Nee, dat was de echo in mijn hoofd.

leaves-g55f2dfd8f_1920

‘wat zegt dit trillen nu werkelijk?'

Maar mijn lichaam gaf ‘gewoon’ een hele gezonde reactie om het voorval te verwerken, kon ik nog bedenken. Ik liet het trillen er dus zijn, zonder het tegen te werken of op te willen lossen. Want ik dacht aan het dierenrijk. Zodra een dier na een aanval van acute stress weer in veiligheid is, schudt het de spanning van zich af. Mensen hebben deze primaire impuls van nature ook. Bij vervelende en/of gevaarlijke gebeurtenissen worden de psoas spieren (die de rug met het bekken en de benen verbinden) samengetrokken, zodat het meest kwetsbare gedeelte van het lichaam, de onderbuik, wordt beschermd. Wanneer het gevaar verdwenen is, wil het lichaam als herstel gaan trillen en schudden om los te kunnen komen van de beschermende spierspanning.

Laat maar gaan

Veelal onderdrukken we dit mechanisme, of hebben we het onszelf onbewust afgeleerd. En dáár wil ik je voor waarschuwen!
Want wanneer het lichaam tijdens of na een stressmoment onvoldoende kan ontladen, zet ons brein deze lading om in hevige emoties, zoals schaamte of boosheid. Of het zet zich om in gedachten, zoals wraak, wantrouwen, veroordelen en negatieve (geloofs)overtuigingen. Laatst las ik in een wetenschappelijk magazine dat het zelfs tot chronische stress of PTSS kan leiden.

 

Shake it off

Iets letterlijk van je afschudden is dus een geweldige oplossing om opgebouwde spanning te lozen als er iets naars is gebeurd en weer ontspannen in je vel te zitten. Zelf kun je dit zelfs nog makkelijker maken door je lichaam voorover te buigen en je armen los te schudden, of al staand je hele lichaam losschudden of liggend je benen losschudden. Je kunt ook een muziekje opzetten en lekker gaan dansen, huppelen of springen. Allemaal heel effectief en simpel om te doen. Wil je extra MiCellF ondersteuning, denk dan aan het programma Shock.

Spanning? Blijf er niet mee zitten… Ga staan, beweeg en schud het van je af!

~AnneMeijs, team MiCellF

MiCellF One

MiCellF One is hét device voor de ondersteuning van jouw hooikoortsklachten. Eenvoudig te koppelen aan de gratis MiCellF App. Inclusief de programma’s zoals hierboven beschreven. Meer weten over dit device?